Η Π.Ε. Αχαΐας βρίσκεται στο ΒΔ άκρο της Πελοποννήσου και καταλαμβάνει μία περιοχή 3.271 τετ. χμ. με πληθυσμό 310.580 κατοίκους.

Τα γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά (παραθαλάσσιο μέτωπο βόρεια και δυτικά, πεδινές εκτάσεις δυτικά και ορεινή ενδοχώρα) σε συνδυασμό με τις σταδιακά από το 1960 και μετά δημιουργηθείσες μεταφορικές (Αεροδρόμιο Αράξου, Λιμάνι Πατρών, Ζεύξη Ρίου - Αντιρρίου) και λοιπές υποδομές (εκπαίδευσης, υγείας, Βιομηχανική Περιοχή Πατρών στον Άγιο Στέφανο Αχαΐας, ενέργειας) προσδίδουν σύνθετα αναπτυξιακά χαρακτηριστικά στην περιοχή με έντονες αντιθέσεις, και διαφοροποιημένο ενδογενές δυναμικό, με τον περισσότερο πληθυσμό να συγκεντρώνεται στα αστικά και ημιαστικά της κέντρα Πάτρα, Αίγιο, Κάτω Αχαΐα και Καλάβρυτα.Η Πάτρα δεσπόζει στην περιοχή ως τρίτος αστικός πόλος της χώρας, σημαντικό περιφερειακό-διοικητικό, εμπορικό, μεταφορικό και οικονομικό κέντρο με πανεπιστημιακά ιδρύματα και σημαντικά ερευνητικά ιδρύματα αλλά και ως η πρωτεύουσα του ελληνικού Καρναβαλιού.

Παράλληλα, το ανθρώπινο δυναμικό της Πάτρας παρουσιάζει μεγάλη εξειδίκευση και υψηλό μορφωτικό επίπεδο. Μέσω του λιμανιού της Πάτρας, η Αχαΐα αποτελεί την κύρια πύλη εισόδου και εξόδου της χώρας προς τις Ευρωπαϊκές χώρες ατμοπλοϊκώς.

Η ακτίνα επιρροής και εμβέλειας της πρωτεύουσάς της Πάτρας και κατ’ επέκταση της Αχαΐας, εκτείνεται αρκετά πέρα από τα διοικητικά της όρια σε όλη την Δυτική Στερεά, τα Ιόνια Νησιά της Κεφαλληνίας, Ιθάκης και Ζακύνθου και το μεγαλύτερο μέρος της Πελοποννήσου.

Στην Π.Ε. Αχαΐας κυριαρχούν ο δευτερογενής και τριτογενής τομέας. Αναλυτικότερα: Η περιοχή παρήγαγε το 3,08% της Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας του πρωτογενή τομέα της χώρας καταλαμβάνοντας την 11η θέση μεταξύ των νομών της Ελλάδας. Η Π.Ε. Αχαΐας κατατάσσεται 7η μεταξύ των Π.Ε. της χώρας παράγοντας το 3,5% της συνολικής Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας της μεταποίησης στη χώρα. Η μεγάλη παράδοση των αχαϊκών μεταποιητικών επιχειρήσεων που συνεχίζεται έως σήμερα, στην παραγωγή ποτών (ηδύποτα, αναψυκτικά και τον οίνο) καθώς και τροφίμων (γαλακτοκομικά (φέτα), σταφίδα, γλυκά κουταλιού, λουκούμια, κατεψυγμένα κλπ.) και μάλιστα με εξαγωγικό προσανατολισμό είναι από τα βασικά συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής. 

 

Τα μέλη μας (αλφαβητικά)

1. Ανθοπωλών

2. Αργυροχρυσοχόων- Ωρολογοποιών

3. Αρτοποιών

4. Αυτοκινητιστών Διεθνών Μεταφορών ΝΔ. Ελλάδας

5. Βαφέων- Φανοποιών  Αυτ/των

                                     περισσότερα...