oebesna2

ΑΡΧΙΚΗ

Επιστολή στον Κατσιφάρα για τον ποδηλατόδρομο της Πάτρας: Μπορούμε;

Ένα σοβαρό ερώτημα για τον ποδηλατόδρομο της Πάτρας και το αν μπορούν στην πόλη να συνυπάρξουν ποδήλατα και αυτοκίνητα θέτει ο πατρινός φαρμακοποιός Δημήτρης Δημητρόπουλος με επιστολή του στον περιφερειάρχη Δυτικης Ελλάδας Απ. Κατσιφάρα.

Αναλυτικά η επιστολή αναφέρει:

Θέλουμε Ποδηλατόδρομο στην πόλη μας;

κ. Περιφερειάρχη,

Με έκπληξη και αμηχανία διάβασα την ανάρτησή σας προ ημερών στα τοπικά ΜΜΕ, που ήσασταν στις Βρυξέλες και μας ενημερώσατε για τους εκεί Ποδηλατοδρόμους που συνυπάρχουν αρμονικά με οχήματα και πεζούς.

Η έκπληξή μου έχει να κάνει πως μια τέτοια υποδομή υπάρχει ήδη εδώ και χρόνια στην Ενωμένη Ευρώπη που ζούμε και ανήκουμε, όμως εκεί συνυπάρχουν και λειτουργούν και άλλες υποδομές, όπως:

α) Επάρκεια θέσεων Parking για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της κάθε πόλης,

β) Άψογη Αστική Συγκοινωνία, καλύπτοντας το σύνολο της έκτασης που έχει μια πόλη (κέντρο και συνοικίες),

γ) Άρτιο δίκτυο σιδηροδρόμου για τις ανάγκες του συνόλου του πληθυσμού,

δ) Διαγραμμίσεις Πεζών που υπάρχουν παντού και με εμφανή τρόπο, σε όλες τις οδούς, για την ασφαλή διέλευσή τους από το δρόμο, διότι εκεί έχουν αποκλειστική προτεραιότητα από τα τροχοφόρα.

Τι συμβαίνει όμως στην πόλη μας;

1) Όπου υπάρχουν διαγραμμίσεις Πεζών, δεν διακρίνονται καθόλου. Πέραν αυτού κανένας πεζός δεν μπορεί να διαβεί μια διασταύρωση με ασφάλεια, διότι κανένα όχημα δεν του δίνει προτεραιότητα, η οποία προβλέπεται από τον Κ.Ο.Κ. αλλά δεν εφαρμόζεται.

2) Υπάρχουν πολλές διασταυρώσεις και τμήματα δρόμων που δεν έχουν καθόλου διαβάσεις Πεζών. Πρόσφατο παράδειγμα: στην είσοδο της μ. περιμετρικής, μετά τον κόμβο Ταμπαχάνων, δεν προγραμματίστηκε καμιά διάβαση για μεγάλη έκταση του νέου δρόμου, ενώ στον κόμβο Κουρτέση που κατασκευάστηκε πρόσφατα, αφαιρέθηκε μία διάβαση πεζών και ένα φανάρι, πέραν των δεκάδων θέσεων Parking που καταργήθηκαν και δεν αναπληρώθηκαν. Εκεί ο πεζός «απαγορεύεται» να περάσει απέναντι. Επίσης δεν υπάρχει καθαρός χρόνος διέλευσης πεζών στις διασταυρώσεις, αλλά ταυτόχρονα καλούνται να περνούν οχήματα και πεζοί.

3) Δεν υπάρχουν πουθενά ελεύθερα πεζοδρόμια, για την ασφαλή κυκλοφορία των Πεζών, για την πρόσβαση - διέλευση σε αυτά των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες. Παντού είναι καλυμμένα με κάθε είδους εμπορική πραμάτεια, καθίσματα, σκαλοπάτια, κολώνες ΔΕΗ, δέντρα-θάμνους, παρκαρισμένα αυτοκίνητα, κ.τ.λ.

4) Κατασκευάστηκε μια νέα οδός (η Κανακάρη), με τέσσερις (4) ανωφέρειες για να γίνει κύρια έξοδος από το κέντρο της πόλης, ενώ τους άλλους μεγάλους δρόμους που έχουμε όπως είναι η οδός Κορίνθου, η οδός Μαιζώνος, η οδός Κων/λεως τους αχρηστεύουμε. Στην Ενωμένη Ευρώπη, ανοίγουν και κατασκευάζουν μεγάλους δρόμους για να διευκολύνουν την κυκλοφορία των οχημάτων στις πόλεις.

5) Η νέα εθνική οδός, με την αντιδρόμηση της οδού Κορίνθου, προγραμματίζεται να περάσει μέσα από το κέντρο της πόλης μας, όταν στην ενωμένη Ευρώπη κάνουν πράξη το κέντρο με λιγότερα οχήματα και ευκολότερη πρόσβαση των ΜΜΜ.

6) Ο σχεδιασμός της Δημοτικής Αρχής για έναν ποδηλατόδρομο που δε θα περνά από το υπό παραχώρηση Θαλάσσιο Μετώπο, αλλά από άλλες υποδομές της πόλης, κατά μήκος της οδού Οθ. Αμαλίας, προβληματίζει αρκετές επαγγελματικές τάξεις. Επιπλέον, είναι ένας σχεδιασμός που δεν παρέχει ασφάλεια διότι δεν υπάρχει φιλική συμπεριφορά των οδηγών.

Όμως το σοβαρό ερώτημα που μπαίνει είναι γιατί στον προγραμματισμό της Δημοτικής Αρχής για τον Ποδηλατόδρομο δεν υπάρχει η επαφή με το υγρό στοιχείο, το οποίο υποτίθεται ότι έχει ανάγκη ο λαός της πόλης; Είναι σαν να λένε πως οι χρήστες του Ποδηλατοδρόμου ανήκουν μόνο σε εύπορες τάξεις, και όχι στο σύνολο των πολιτών της Πάτρας…

Τελικά στην πόλη μας, μπορούν να συνυπάρχουν "Ποδήλατα, Πεζοί, Τροχοφόρα";

κ. Περιφερειάρχη,

Λόγω του θεσμικού ρόλου που έχετε, του πολύ εξειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού που διαθέτετε, των πολύ μεγάλων σημαντικών ευρωπαϊκών κονδυλίων που μπορείτε να διαχειριστείτε και να διοχετευτούν στην πόλη μας,

Επιβάλλεται να προγραμματίσετε έναν αντικειμενικό διάλογο με το σύνολο των Φορέων και κατοίκων της πόλης, για να αποκτήσει τις υποδομές που έχει ανάγκη και που συναντάτε στην Ενωμένη Ευρώπη, διότι με το να λέμε με μια μονοκοντυλιά «Τέλος στις Αρνήσεις», δεν παράγουμε έργο.

Μετά τιμής

Δημήτρης Δημητρόπουλος

Φαρμακοποιός

Τα μέλη μας (αλφαβητικά)

1. Ανθοπωλών

2. Αργυροχρυσοχόων- Ωρολογοποιών

3. Αρτοποιών

4. Αυτοκινητιστών Διεθνών Μεταφορών ΝΔ. Ελλάδας

5. Βαφέων- Φανοποιών  Αυτ/των

                                     περισσότερα...

Φυλλάδιο ΟΕΒΕΣΝΑ

Τα νέα του PatrasEvents

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ

 • ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΤΑΞΙ - ΕΥΧΕΣ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ

  Ο Πρόεδρος & το Δ.Σ του Σωματείου Ιδιοκτητών Αυτοκινήτων Ταξί Πατρών & Περιχώρων "Ο Αγιος Χριστόφορος" σας εύχονται καλές γιορτές, με υγεία, αγάπη και ευτυχία.   ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ & ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟ ΤΟ ΝΕΟ ΕΤΟΣ
 • ΒΟΥΛΚΑΝΙΖΑΤΕΡ ΕΦΗΜΕΡΙΑ 23/12/2018

  Σας ενημερώνουμε ότι επειδή αυτή την Κυριακή όλα τα εμπορικά καταστήματα θα είναι ανοιχτά ως είθισται, έτσι και όλα τα Βουλκανιζατέρ του Συλλόγου θα είναι ανοιχτά. Συνεπώς δεν ισχύει για αυτή την Κυριακή 23/12/2018 η εφημερία. Η εφημερία του κυρίου Καλούδη θα μεταφερθεί στον Ιανουάριο. Θα σας ενημερώσουμε με νεότερο έγγραφό μας. Ευχαριστούμε για την άψογη συνεργασία Και ευχόμαστε σε όλους ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ!!  
 • ΒΟΥΛΚΑΝΙΖΑΤΕΡ ΕΦΗΜΕΡΙΕΣ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2018

  Ο σύλλογος Βουλκανιζατέρ & Εμπορίας Ελαστικών νομού Αχαΐας, σας ενημερώνει ότι οι εφημερίες των καταστημάτων Βουλκανιζατέρ για τον ΔΕΚΕΜΒΡΙΟ έχουν ως εξής: Για την Κυριακή 02 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2018 από τις 9 το πρωί ως τις 3 το μεσημέρι θα εφημερεύουν οι ΑΦΕΣ ΛΑΖΑΡΙΔΗ ΑΝΝΑ & ΛΑΖΑΡΙΔΗ ΜΑΡΙΑ, Ακτή Δυμαίων 35,   2610/333.223 Για την Κυριακή 09 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2018 από τις 9 το πρωί ως τις 3 το μεσημέρι θα εφημερεύει ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΡΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ, Ακρωτηρίου 123 & Γλαύκου, 2610/315554 Για την Κυριακή 16 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2018 από τις 9 το πρωί ως τις 3 το μεσημέρι θα εφημερεύουν ο ο ΚΡΟΤΣΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ, Πανεπιστημίου & Γυθείου 1-3, Κόμβος Κουρτέση, νέα διεύθυνση 2610/220999 Για την Κυριακή 23 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2018 από τις 9 το πρωί ως τις 3 το μεσημέρι θα εφημερεύει ΚΑΛΟΥΔΗΣ ΔΙΟΝΥΣΗΣ, Ακρωτηρίου 224, 2610/346690 Για την Κυριακή 30 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2018 από τις 9 το πρωί ως τις 3 το μεσημέρι θα εφημερεύει ο ΜΠΟΥΣΙΑΣ ΒΑΣΙΛΗΣ, Αρχ. Κυρίλλου 38 & Θεμιστοκλέους, 2610/331.965
 • ΒΟΥΛΚΑΝΙΖΑΤΕΡ-ΕΦΗΜΕΡΙΕΣ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2018

    Για την Κυριακή 04 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2018 από τις 9 το πρωί ως τις 3 το μεσημέρι θα εφημερεύει ο ΚΑΛΙΑΝΕΖΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, Πατρών Κλάους 47, 2610/621.601 Για την Κυριακή 11 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2018 από τις 9 το πρωί ως τις 3 το μεσημέρι θα εφημερεύει ο ΖΗΣΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ, Κορίνθου 454-456 & Ελ. Βενιζέλου, 2610-321692 Για την Κυριακή 18 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2018 από τις 9 το πρωί ως τις 3 το μεσημέρι θα εφημερεύει ο ΘΕΟΣ ΛΑΜΠΡΟΣ, Β.Ηπείρου 23, 2610/340.822 Για την Κυριακή 25 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2018 από τις 9 το πρωί ως τις 3 το μεσημέρι θα εφημερεύει ο ΘΕΡΜΟΣ ΔΙΟΝΥΣΗΣ, Ν.Ε.Ο Π.Α Κορίνθου & Νέστορος, 2610/436.516  
 • ΒΟΥΛΚΑΝΙΖΑΤΕΡ-ΕΦΗΜΕΡΙΕΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2018

  Ο σύλλογος Βουλκανιζατέρ & Εμπορίας Ελαστικών νομού Αχαΐας, σας ενημερώνει ότι οι εφημερίες των καταστημάτων Βουλκανιζατέρ για τον ΟΚΤΩΒΡΙΟ έχουν ως εξής: Για την Κυριακή 07 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2018 από τις 9 το πρωί ως τις 3 το μεσημέρι θα εφημερεύει ο ΓΚΟΥΤΖΟΥΜΑΝΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, Δημοκρατίας & Αρακύνθου 2, 2610/525.434 Για την Κυριακή 14 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2018 από τις 9 το πρωί ως τις 3 το μεσημέρι θα εφημερεύουν ο ΓΚΟΥΣΚΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, Θράκης 4 & Αγ. Σοφία, 2610/455.944 Για την Κυριακή 21 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2018 από τις 9 το πρωί ως τις 3 το μεσημέρι θα εφημερεύουν ο ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ, Αγ. Τριάδος 74, 2610/320.716 Για την Κυριακή 28 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2018 από τις 9 το πρωί ως τις 3 το μεσημέρι θα εφημερεύει ο ΕΞΑΡΧΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, Δημοκρατίας 2 Οβρυά, 2610/524.490